mikkosantasalo.com

Konttainen

Konttainen. Helppo retkikohde Rukan lähellä

Rukan ympäristö tarjoaa vierailijalleen luontokokemuksen läpi vuoden aivan keskuksen kupeessa. Rukatunturin vierestä löytyy useampi hieno kohde, joita varten matkailija voi muokata pidemmän tai lyhyemmän retken vierailunsa aikana.

 

Konttainen sijaitsee Rukasta pohjoiseen reilun 10 minuutin ajomatkan päässä. Kohteessa on vuonna 2022 syksyllä laajennettu parkkialue, josta pääsee liikkumaan Valtavaaran tai Konttaisen suuntaan. 

Halutessaan pidemmän retken kohteeseen pääse myös Rukalta kävellen Valtavaaran ylitse (n. 8km/suunta), tai sivuilta metsäpolkuja tai teitä pitkin.

 

Konttainen on upea kohde vuoden jokaisena päivänä. Täällä pääsee ihailemaan keskiyön aurinkoa, nauttimaan ruskan väreistä, kuvaamaan revontulia tai tutustumaan kuukkeliin, sekä Hömötiaiseen. Paikka on siis todellinen helmi Rukan läheisyydestä. 

 

Upeat maisemat ovat saavutettavissa kohtalaisella panoksella ja leveä reitti on mukava kulkea. Reitti on muutaman kilometrin pituinen ympärysreitti Karhunkierroksen varrella. Reitti sopii siis lähes kaikille ainakin sulan maan aikaan.

Konttainen nimenäkin viittaa karhuun muodollaan ja ympäristöltään. Kesäyössä saattaa täällä hetkittäin tunteakkin metsän kuninkaan läsnäolon.

untitled 8 of 11
Beatiful forest at Konttainen

Heti parkkialueen vierestä nousevat upeat vanhat kuusikot ylös rinnettä. Metsä kertoo tarinaa ja antaa muistutuksen läheisestä Oulangan Kansallispuistosta. Kelottuneet rungot, sammaloituneet kivikot ja tuulessa heiluvat naavat luo ainutlaatuisen tunnelman . 

Täällä luonto tuntuu olevan lähellä ja läsnä.

 

Reitti nousee parkkialueelta Konttaisen päälle osittain jyrkästi, mutta lyhyesti. Suurimman nousun jälkeen reitti jatkuu oikealle Itään tai vasemmalle Länteen. Idästä avautuu maisema Virkkulankylään yli Porontimajärven. Maiseman takaa kauempaa voi erottaa Venäjän puolelle jäävät tunturit, sekä itärajan lähellä sijaitsevan Kuntivaaran. Tämän maiseman maalaa usein syysaamuisin upea aurongonnousu ja vaarojen välistä nousevat usvalautat.

untitled 1 of 1 1
Virkkula village and Russian side fells

Reitti jatkaa nousua Konttaisen pohjoista rinnettä myöten. Matkalla voi talvella kokea upeat tykkypuut ja lumen luoman hiljaisuuden. Ainoastaan kuukkelin lennähdys tai runkojen natina on läsnä. 

 

Tästä eteenpäin reittiä risteääkin oikealle jäävän karhunkierroksen. Karhunkierroksen kulkijat nousevat yleensä Konttaisen selkään tästä ja pääsevät jatkamaan kumpaa suuntaan risteyksestä kohti Valtavaaraa ja Rukaa.

 

Risteyksen jälkeen alkaa maisema aueta uudestaan pohjoiseen reitiltä. Pian silmät näkevätkin läheisen Kumpuvaaran rinteet ja kaukaiset tunturit Sallassa asti. Kesäyön aikaan tässä kohtaa kanntaa istahtaa alas ja ihmetellä kuinka keskiyön aurinko ainoastaan käväiseen kumpuvaaran huipulla  ja lähtee takaisin nousuun uuden päivän kunniaksi.

untitled 2 of 11
Konttainen fall views

Tämä kohta on myös yksi suosikkikohteistani Rukan lähistöllä revontulien kuvaamista tai katselua varten. Korkealta näkyy hyvin pohjoiseen, sekä valosaastetta on vähän muutamia katuvaloja ja mastoja lukuunottamatta.

 

Suosittelen tulemaan tänne hyvien sää- ja revontuliennusteiden sattuessa.

 

 

 

Web 1 of 1 74
Konttainen wintersun

Pian on retti korkeimmillaan ja maisema aukeaa myös länteen. Lännestä löytää horisontista Riisitunturit, Kitkajärven ja auringonlaskut keväällä, sekä syksyllä. 

 

Täällä saa olla reunoilla kulkeissa varovainen, sillä rinteet ovat tästä kohtaa jyrkimmillään. Talvisin Konttaisella on vuosittain joitain lumivyöryjä.

untitled 10 of 11
Purnujärvi lake form Konttainen

Seuraavaksi reitti alkaa kääntymään kohti etelää ja Rukan tutut tunnusmerkit näkyvät pian. Vielä tässä Konttaisen lounaisella kulmalla voi tarkalla silmällään etsiä alhaalta Konttaisjärven, taaempaa Purnujärven, Kitkan ja pidempää horisontista Kouer- ja Naatikkavaaran. Myös Poison ja Kuusamon rajalla sijaitsevat Saukkovaaran tuulivoimalat näkyvät kirkkaalla säällä tästä.

 

Nyt käännytään takaisinpäin kohti Itää ja alaspäin reittiä. Hetken päästä reitti palaa risteyskohtaan mistä jatketaan takaisin parkkialueelle oikealle alas mäkeä. Reitti on yleensä talvisinkin hvyin kuljettavissa, mutta lumen aikaan alas menossa saa olla varuillaan, kun reittiä ei yleensä olla hiekoitettu tai muuten huollettu.

 

Alhaalla parkkialueella voi tervehtiä lintuja ruokinnalla ja tustustua tarkemmin Infotaulun ohjeisiin. Parkkialueelta pääse jatkamaan myös Karhunkierrosta tien yli kohti Valtavaaraa tai toista hiekommin merkittyä reittiä , joka kulkee kohti Konttaisjärveä kohti kiertäen takaisin samaa reittiä parkkialueelle.

 

Konttainen on ehdottomasti yksi parhaista kohteista Rukan lähistöllä, jos kaipaa lyhyempää retkeä. Konttaiselle on helppo lähteä ja saapua vuoden jokaisena päivänä.  Täällä pääsee kokemaan upean luonnon kohtalaisella vaivalla.

Mikko 6/11/22

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • *Full Day Photography 900€ +24% Vat
  • Half Day 600€+ 24%Vat
  • Photo rights ask for an offer by email

*Full day includes 8-10 hours work + editing—minimum 20 exclusive photos.